Mikor megláttam, hogy akciós a gluténmentes rizslap, azonnal tudtam, hogy tavaszi tekercset fogok gyártani! A férjem nem is hagyott addig békén, míg neki nem láttam. :D A kínai gyorséttermes változatot nagyon szerettük régen, annak az ízeit próbáltam lemásolni, szerintem sikerült is! ;)
Hozzávalók:
- 1 csomag gluténmentes rizslap (én kör alakú,12 darabosat kaptam)
- 300 g darált hús (marhával a legfinomabb)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- fél fej fejes káposzta vagy lila káposzta (én lilát használtam, emiatt ilyen sötétek a tekercsek)
- 3-4 ek gluténmentes szójaszósz
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépákat megtisztítjuk. A sárgarépát és a káposztát külön-külön nagylyukú reszelőn lereszeljük, a káposztát enyhén besózzuk, pár percig állni hagyjuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig együtt sütjük, sózzuk, borsozzuk. Mikor zsírjára sült hozzáadjuk a sárgarépát és az enyhén kinyomkodott káposztát, ízlés szerint meglocsoljuk szójaszósszal és puhára pároljuk.
A rizslapokat egyenként 1-2 percre hideg vízbe áztatjuk, mikor megpuhultak tálcára tesszük, mindegyikre halmozunk 1-2 evőkanálnyi tölteléket, és szorosan feltekerjük. Én úgy csináltam, hogy először a két oldalát hajtottam fel, majd alulról felfelé feltekertem a batyukat. A kész tekercseket sütőpapíros tepsire rakjuk, olaj spriccelővel vékonyan lefújjuk őket (vagy ha nincs kenő ecsettel vékonyan megkenjük olajjal), és 180-200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A kisfiam nem volt oda a ropogós héjú batyukért, neki a töltelékhez kis paradicsomszószt tettem, tésztával jóízűen megette a zöldséges husit. :)