A kálciumról általában a tej és a tejtermékek jutnak először eszünkben, pedig a mák sokkal magasabb kálciumtartalommal bír. Rendszeres fogyasztása pl. tejallergia esetén segít megelőzni a hiányállapot kialakulását. Erre a receptre még valamikor egy éve akadtam, mikor egy zacskó máknak kerestem ideális felhasználási formát. Sokat nem változtattam rajta, egyszerűen szuper, csak a cukrot és tejet cseréltem le. A piskótája könnyű, habos (a férjem csak mák aerónak hívja), a meggy és a narancshéj pedig nagyon üdítő finomsággá teszi.
Hozzávalók:
- 250 g darált mák
- 1 dl folyadék (lehet növényi tej, víz vagy a lecsöpögtetett meggy leve)
- 5 db tojás
- 5 dkg eritrit vagy négyszeres erősségű édesítő
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 üveg magozott meggy (kb. 300 g friss vagy fagyasztott, kiengedett meggy is tökéletes)
Elkészítés
A darált mákot öntsük le, és keverjük el a felforralt folyadékkal, majd tegyük félre kicsit, hogy megszívja magát. A tojások sárgáját keverjük habosra az édesítővel, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát és a narancshéjat. Keverjük össze a forrázott mákkal, majd forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A tésztát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és gazdagon szórjuk meg kimagozott, lecsöpögtetett meggyel. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsül, de tűpróbával ellenőrizhetjük.