És igen! Ez az a kenyér, ami már nagyon kellett, amilyenről álmodtam, mióta tartom a gluténmentes détát! Valami, ami hasonít a rég megszokott ízekre és állagra, ami nem fűrészpor ízű, nem hungarocell állagú é nagyon hasonlít egy igazi tejes kiőrlésű lisztekből készült gluténes kenyérre!
Az összetevői teljesen megfelelnek az elvárásaimnak is, teljes kiőrlésű, egészséges, gluténmentes lisztekből készül, útifű maghéjjal, vagyis a rosttartalma bitang magas. :D Ajánlom mindenkinek, aki igazán jóra vágyik!
Az eredeti recept egy gluténmentes étkezésről szóló facebook csoportból származik, ha jól emlékszem Gyöngy Anikó nevéhez köthető az eredeti változat, hatalmas köszönet érte! :)
Leírom én hogyan készítem.
Recept
Hozzávalók:
- 500g langyos víz
- 20g útifű maghéj
- 5g burgonyapehely
- 200g hajdinaliszt
- 100g barna rizsliszt
- 50g kölesliszt
- 1tk só
- 1ek olaj
- 15g friss élesztő
- 2ek puffasztott amaránt (elhagyható)
A langyos vízben elkeverjük a 20 gr útifű maghéjat. Ez 5 perc alatt bezselésedik. Ehhez hozzákeverünk a burgonyapelyhet, a hajdinalisztet, a barna rizslisztet, a köleslisztet, a kiskanál sót, 1 ek. olajat, és a 15 gr friss élesztőt. Én annyit módosítottam már rajta, hogy kölesliszt helyett (mivel épp elfogyott) ciroklisztet raktam bele és hozzákevertem 2 evőkanál puffasztott amarántot.
Összedagasztjuk, formába tesszük, a tetejét éles késsel 2-3cm mélyen bevagdossuk, 10 percig kelesztjük, majd 200 fokon kb. 45-50 percig sütjük.
Érdemes kipróbálni, frissen, másnap, pirítva minden formában finom.