Garantált a tömény csokiillat a lakásban, aki nem bírja ne is vágjon bele! ;) Egy tipikus, "megint túlvállaltam magam" napon sikerült a reggeli edzés, a fiúk rendbeszedése, szórakoztatása és a vasárnapi ebéd elkészítése közé beszorítani. A recept szerencsére egyszerű, a kivitelezése gyors, elronthatatlan, a végeredmény habosan könnyű és ünnepi egyben! Karácsonyra terveztem megsütni eme remeket, de kevesebb sütivel is beértük. Azóta sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy vajon milyen lehet? A receptet itt találtam, a torta egy igazi ízorgia! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 435 g cukrozatlan gesztenyemassza
- 125 g puha, zsírszegény margarin
- 1 ek vanília aroma
- 1 ek rum aroma
- 6 db tojás
- 250 g étcsoki
- csipet só
- 18 g eritrit vagy négyszeres erősségű édesítő
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral, vagy vékonyan kenjük ki vajjal és szórjuk meg enyhén gluténmentes liszttel. Én szilikon tortaformát használok (24 cm-es), azt nem szükséges előkészíteni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, mikor majdnem kemény, hozzáadjuk az édesítőt is és kemény habbá verjük. A csokit vízgőz felett néhányszor megkeverve felolvasztjuk. A kiengedett gesztenyemasszát egy tálba tesszük a szoba hőmérsékletű margarinnal, majd gépi habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kétféle aromát és tovább keverjük, míg egynemű nem lesz a massza. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott csokit, és még egyszer ráeresztjük a habverőt. A fehérjehabot több részletben, óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a gesztenyemasszához, vigyázzunk, hogy a hab ne essen össze. Az elkészült masszát a tortaformába öntjük és 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.
Mi házi, cukormentes szilvadzsemmel ettük, de egy pohár tejeskávé mellett önmagában is megállja a helyét.