Nem szoktunk nagy feneket keríteni a Valentin napnak, idén sem lesz másképp. Azért valami extra finomsággal mindig készülök, és pont ilyen alkalmi, mégis egyszerű ez a Red Velvet brownie. Fenséges, kicsit csoki, kicsit krémes, könnyű és mégis kiadós. Természetesen gluténmentes. Az ötletet ez a recept adta.
Hozzávalók (kb. 16*25 cm-es tepsihez) :
- 70 g étcsoki
- 2 db tojás
- 80 g gluténmentes liszt (ez lehet mandula-, kókusz-, vagy ahogy nálam most barna rizsliszt)
- 50 g négyszeres erősségű édesítő vagy eritrit
- 80 g vaj
- 1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 tk vanília aroma
- 2 ek piros ételfeték
- csipet só
Krém
- 250 g (szobahőmérsékletű) mascarpone vagy natúr krémsajt
- 20 g négyszeres erősségű édesítő vagy eritrit
- 1 db tojás
- 0,5 tk vanília aroma
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Vízgőz fölött olvasszuk össze az étcsokit és a vajat, tegyük félre. Egy tálban habverővel (én robotgépet használtam) keverjük össze az édesítőt, a tojásokat, a vanília magokat vagy aromát és az ételfestéket. Adjuk hozzá az olvasztott csokit, keverjük simára. Adjuk hozzá a lisztet és a csipet sót, alaposan dolgozzuk el a masszában. Öntsük sütőpapíros, kis méretű tepsibe. ( Az én kis tepsim 16*25 cm-es, kb ekkora formához tökéletes ez a mennyiség. Ha nagyobb a tepsi, érdemes dupla adagot készíteni, de garantálom, hogy az is el fog fogyni. :) )
Készítsük el a sajttorta keveréket. Egy tálban keverjük habosra a krémsajtot, az édesítőt, a tojást és a vanília aromát. Evőkanállal nagyjából egyenletesen kanalazzuk a fehér krémet a csokisra, aztán óvatosan egy kés pengéjével vagy evőpálcikával, esetleg hústűvel kacskaringós "vonalat" húzva a tésztába enyhén forgassuk össze a két réteget, márványosra mintázva a fehér részt.
170 fokos sütőben 35-40 percig (tűpróbáig) süssük. Szeletelés előtt teljesen hűtsük ki.