Nem ez lesz a legdiétásabb sütemény a blogon, de hogy az egyik legfinomabb, abban biztos vagyok! :) A gránátalma a nagyobbik kisfiam egyik kedvenc gyümölcse, nagy örömére ebben a sütiben is fontos szerepet kapott. :) Az ötletet innen merítettem. Közeledik a húsvét, a sonka-tojás-torma-friss zöldség kombó után szerencsére egy ilyen habos finomság is belefér a menübe, arról nem is szólva, hogy mesés éke lehet az ünnepi asztalnak.
Hozzávalók (kb. 25*15 cm-es tepsihez):
A piskótához:
- 3 db tojás
- 75 g darált dió
- 12 g négyszeres erősségű édesítő
- 50 g (cukormentes) étcsoki
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ek kakaópor
A krémhez:
- 200 ml habtejszín
- 150 g zsírszegény túró
- 0,5 dl langyos víz vagy meggylé
- 12 g zselatin
- 12 g négyszeres erősségű édesítő
- 1 db gránátalma
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félkeményre verjük, hozzáadjuk az édesítőt és kemény habbá verjük. A csokit vízgőz felett lassú tűzön felolvasztjuk, majd a tojások sárgájával kihabosítjuk. A csokis keverékhez adjuk a darált diót, a kakaóport és a sütőport, alaposan összekeverjük. A fehérjehabot 4-5 részletben a diós masszához keverjük, óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze a habot. Egy kisméretű (kb. 25*15 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótatésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A túrót villával áttörjük, összekeverjük az édesítővel és a gránátalma felével, majd óvatosan összekeverjük a tejszínhabbal. A vizet vagy meggylét meglangyosítjuk, feloldjuk benne a zselatint, majd ezt is a túrós keverékhez keverjük. Ha túl lágy a massza 5-10 percre tegyük hűtőbe.
A kihűlt piskótát félbe vágjuk, az egyik lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a másik lapot, megkenjük a maradék krémmel és a tetejét megszórjuk a kimaradt gránátalma magokkal. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, majd szeleteljük.