Akinek van némi gyakorlata a sütésben, az biztosan tudja, hogy piskótát búzaliszten kívül sok mindenből lehet sütni. Karácsony után akadt még egy kis dió a konyhában, nagyobbik csemetém pedig csokis sütire éhezett, hát készítettem neki egy pikk-pakk fajtát. ;) (Csak ez az egy fénykép készült róla, nagyon gyorsan elpárolgott a drága. :P )

Hozzávalók a piskótához:
- 4 db tojás (+1 tojás fehérje, ami a krémből kimaradt)
- 4 ek. darát dió
- 1 ek négyszeres erősségű édesítő
- 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3 dl (növényi) tej
- 1 ek négyszeres erősségű édesítő
- 1 tojás sárgája
- 2-3 ek cukormentes lekvár
Elkészítés:
A hozzávalókból hagyományos módon piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat az édesítővel habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert darált diót. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük (itt felhasználhatjuk a krémből kimaradt fehérjét is), és óvatosan összeforgatjuk a diós sárgájákkal. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, habkártyával vagy spatulával szépen elegyengetjük, előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróbával érdemes ellenőrizni). Kivesszük a kész piskótát a tepsiből, nedves konyharuhával szorosan feltekerjük, hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A pudingot a tejjel és az édesítővel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojás sárgáját a forró pudingba. Hagyjuk langyosra hűlni, közben megkeverjük néhányszor.
Mikor kihűlt a piskóta kigurítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, és egyenletesen megkenjük cukormentes lekvárral, majd a pudingos krémet is elterítjük rajta. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük.
Ha van türelmünk 30-40 percre hűtőbe is tehetjük, hogy szépen összeálljon.