Nálunk rajtam és a kisebb fiamon kívül senki nem szereti a sütőtököt, ő is még csak bébipapi formában kapja. Mivel kókuszgolyót a kekszen kívül is szinten bármiből lehet készíteni, kipróbáltam hát sütőtökből. Ez a recept még valamikor tavaly ősszel született, maradék sütőtökből készítettem, de azóta is gyakori vendég az asztalunkon, és igen, a család sütőtök-undoritiszes tagjai is előszeretettel fogyasztják.
Az összetevőket most mértem, le is írom a grammos adatokat, csak az arányok miatt, de a mennyiségek változhatnak. Tök és tök között is van ugye különbség, egyik lehet szárazabb vagy kevésbé édes, mint a másik, így készítés közben érdemes kóstolással a saját szájízünk szerint igazítani az összetételen, a kókuszgolyó készítés egy elég szabad műfaj. :)
Hozzávalók (kb.30 db golyóhoz):
- 500 g sült sütőtök
- 30 g puffasztott amaránt vagy durvára darált gluténmentes zabpehely
- 2 ek zsírszegény kakaópor
- 2-3 ek rum aroma
- 2 ek porrá őrölt négyszeres erősségű édesítő vagy eritrit
- 200 g kókuszreszelék
- ízlés szerint magozott meggy vagy almalébe áztatott aszalt vörösáfonya - elhagyható
Elkészítés
A sütőtököt megsütjük, kihűtjük, a héjától megszabadítva egy tálba tesszük az amaránttal, a kakaóporral, a rum aromával és az édesítővel. Kézzel alaposan összedolgozzuk, gyurmázzuk, egészen addig míg egynemű lesz a massza. (Ha zabpehellyel készítjük érdemes most 10-15 percet állni hagyni, hogy a zabpehely megszívja magát.) Hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, hogy golyókat tudjunk formázni belőle. Ha elég szilárd lett, nedves kézzel golyókat készítünk, (mindegyik közepébe beledolgozhatunk egy-egy szem meggyet vagy áfonyát is), majd a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk őket.
A végeredmény kísértetiesen hasonlít az eredeti, kekszes-cukros változatra, aki azt szerette bátran elkészítheti ezt a tökös változatot is. ;)