Gluténmentes & Alakbarát ételek

Egészséges életmód és diéta gluténmentesen

Egészséges életmód és diéta gluténmentesen

Hamis kókuszgolyó sütőtökből, liszt- és cukormentesen

2016. február 17. - CsakAni

Nálunk rajtam és a kisebb fiamon kívül senki nem szereti a sütőtököt, ő is még csak bébipapi formában kapja. Mivel kókuszgolyót a kekszen kívül is szinten bármiből lehet készíteni, kipróbáltam hát sütőtökből. Ez a recept még valamikor tavaly ősszel született, maradék sütőtökből készítettem, de azóta is gyakori vendég az asztalunkon, és igen, a család sütőtök-undoritiszes tagjai is előszeretettel fogyasztják.

Az összetevőket most mértem, le is írom a grammos adatokat, csak az arányok miatt, de a mennyiségek változhatnak. Tök és tök között is van ugye különbség, egyik lehet szárazabb vagy kevésbé édes, mint a másik, így készítés közben érdemes kóstolással  a saját szájízünk szerint igazítani az összetételen, a kókuszgolyó készítés egy elég szabad műfaj. :)

img-20160216-wa0011.jpg

Hozzávalók (kb.30 db golyóhoz):

  • 500 g sült sütőtök
  • 30 g puffasztott amaránt vagy durvára darált gluténmentes zabpehely
  • 2 ek zsírszegény kakaópor
  • 2-3 ek rum aroma
  • 2 ek porrá őrölt négyszeres erősségű édesítő vagy eritrit
  • 200 g kókuszreszelék
  • ízlés szerint magozott meggy vagy almalébe áztatott aszalt vörösáfonya -  elhagyható

Elkészítés

A sütőtököt megsütjük, kihűtjük, a héjától megszabadítva egy tálba tesszük az amaránttal, a kakaóporral, a rum aromával és az édesítővel. Kézzel alaposan összedolgozzuk, gyurmázzuk, egészen addig míg egynemű lesz a massza. (Ha zabpehellyel készítjük érdemes most 10-15 percet állni hagyni, hogy a zabpehely megszívja magát.) Hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, hogy golyókat tudjunk formázni belőle. Ha elég szilárd lett, nedves kézzel golyókat készítünk, (mindegyik közepébe beledolgozhatunk egy-egy szem meggyet vagy áfonyát is), majd a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

A végeredmény kísértetiesen hasonlít az eredeti, kekszes-cukros változatra, aki azt szerette bátran elkészítheti ezt a tökös változatot is. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://gluten-free.blog.hu/api/trackback/id/tr818397630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása