Volt itthon 40 dkg túróm, és volt 40 percem összedobni valamit a fiúk esti fürdetése előtt. Egyszerű recept kellett hát, és valami kicsit különlegesre vágytam. :) Előtúrtam a kipróbálásra elmentett receptek linkjeit, ezen rögtön megakadt a szemem. Mi nagy sütifogyasztók vagyunk, így ritkán piszkítom be a 18 cm-es tortaformámat, most sem tettem, dupla adagot sütöttem a 24 cm-es formában. És milyen jól tettem, elég kapós lett! ;)
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
a piskótához:
- 4 egész tojás
- 4 tojásfehérje
- 60 g kókuszliszt
- 40 g zsírszegény kakaópor
- 100 g eritrit
- 140 g kókuszolaj
- fél teáskanál szódabikarbóna vagy 1 csomag sütőpor
a gombóchoz:
- 400 g Totu (aki nem paleózik annak ugyenennyi zsírszegény túró)
- 80 g kókuszliszt vagy apró szemű kókuszreszelék
- 100 g eritrit
- 4 tojássárgája
a csokimázhoz:
- 100 g étcsoki
- 1 ek kókuszolaj
Elkészítés
Először a gombócok masszáját készítjük el. A totut (vagy túrót) krémesre turmixoljuk a tojások sárgájával és az édesítővel, majd belekeverjük a kókuszlisztet és félretesszük. A piskótához a 8 tojásfehérjét (a négy egész tojás szétválasztva + a 4 fehérje) csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A többi hozzávalót egyneművé keverjük, majd 2-3 részletben óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
A totus (túrós) masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába rakosgatjuk őket. Nyakon öntjük őket a kakaós piskótatésztával, kicsit a munkalaphoz ütögetjük a formát, hogy a tészta mindenütt szépen kitöltse a gombócok közötti réseket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróbával érdemes ellenőrizni!).
A csokimázhoz az apróra tördelt csokit a kókuszzsírral vízgőz fölött lassan összeolvasztjuk, bevonjuk vele a tortát, egy evőkanál domború oldalával kicsit fel is borzolhatjuk. Ízlés szerint gyümölcsökkel is díszíthetjük. A csoki dermedéséig hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá!