Gluténmentes & Alakbarát ételek

Egészséges életmód és diéta gluténmentesen

Egészséges életmód és diéta gluténmentesen

Kókuszos túrógombóc torta (Paleo)

2016. március 20. - CsakAni

Volt itthon 40 dkg túróm, és volt 40 percem összedobni valamit a fiúk esti fürdetése előtt. Egyszerű recept kellett hát, és valami kicsit különlegesre vágytam. :) Előtúrtam a kipróbálásra elmentett receptek linkjeit, ezen rögtön megakadt a szemem. Mi nagy sütifogyasztók vagyunk, így ritkán piszkítom be a 18 cm-es tortaformámat, most sem tettem, dupla adagot sütöttem a 24 cm-es formában. És milyen jól tettem, elég kapós lett! ;)

 

img_20160308_140021.jpg 

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

a piskótához:

  • 4 egész tojás
  • 4 tojásfehérje
  • 60 g kókuszliszt
  • 40 g zsírszegény kakaópor
  • 100 g eritrit
  • 140 g kókuszolaj
  • fél teáskanál szódabikarbóna vagy 1 csomag sütőpor

a gombóchoz:

  • 400 g Totu (aki nem paleózik annak ugyenennyi zsírszegény túró)
  • 80 g kókuszliszt vagy apró szemű kókuszreszelék
  • 100 g eritrit
  • 4 tojássárgája

a csokimázhoz:

  • 100 g étcsoki
  • 1 ek kókuszolaj

Elkészítés

Először a gombócok masszáját készítjük el. A totut (vagy túrót) krémesre turmixoljuk a tojások sárgájával és az édesítővel, majd belekeverjük a kókuszlisztet és félretesszük. A piskótához a 8 tojásfehérjét (a négy egész tojás szétválasztva + a 4 fehérje) csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A többi hozzávalót egyneművé keverjük, majd 2-3 részletben óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

A totus (túrós) masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába rakosgatjuk őket. Nyakon öntjük őket a kakaós piskótatésztával, kicsit a munkalaphoz ütögetjük a formát, hogy a tészta mindenütt szépen kitöltse a gombócok közötti réseket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróbával érdemes ellenőrizni!).

A csokimázhoz az apróra tördelt csokit a kókuszzsírral vízgőz fölött lassan összeolvasztjuk, bevonjuk vele a tortát, egy evőkanál domború oldalával kicsit fel is borzolhatjuk. Ízlés szerint gyümölcsökkel is díszíthetjük. A csoki dermedéséig hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gluten-free.blog.hu/api/trackback/id/tr228454422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása