Nem tagadom, egészséges életmód ide vagy oda, egy jó kis "háromszögszendvicsre" azért fájt már a fogam. Néhány finom kenyeret már sikerült sütnöm, talán azok valamelyikéből is összejött volna egy tuti kis melegszendvics, de egy recept nagyon izgatta a fantáziámat. Rendhagyó módon egy tésztaszerű masszából áll össze a kenyér és az alap elvárásomnak is megfelel, a tészta teljes kiőrlésű, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Picit átdolgoztam, így még laktatóbb, szerintem picit ízesebb a tészta, és nem mellesleg dugig van rosttal. Az eredeti recept innen származik, most lássuk az átdolgozottat.
Recept
Hozzávalók:
- 100 g gluténmentes zabpehely liszt (kávédarálóval készítettem zabpehelyből)
- 70 g barna rizsliszt (szintén kávédarálóval barnarizsből darálva)
- 30 g finomra őrölt lenmag vagy lenmag liszt
- 1 tk. útifű maghéj (elhagyható)
- 7 g só
- 3 - 3,5 dl víz
- 1 ek. olaj a szendvicssütő kikenéséhez
A töltelék:
- szalámi vagy sonka kockák
- sajt (tejmentes diéta esetén kihagyjuk)
- paradicsom
- vöröshagyma
A szendvicssütő belsejét (az alsó és felső oldalon is) kenőecsettel vékonyan kikenjük olajjal. A liszteket alaposan összekeverjük az útifűvel és a sóval, majd hozzáadjuk a kb. 3dl vizet, jól kikeverjük. Sűrű, de folyós masszát kell hogy kapjunk. A szendvicssütő háromszögeibe kb. 1-1 evőkanálnyi masszát teszünk, szépen elegyengetjük, ráhalmozzuk a feltétet, ami gyakorlatilag bármi lehet, amit egyébként egy hagyományos összenyomós szendvicsbe is tennék. Ezt befedjük egy evőkanál masszával (a rostok miatt hamar besűrűsödik a tészta, így vízzel hígítsuk ismét kellően folyósra). Bedugjuk a sütőt, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a szendvicseinket.
Ez a mennyiség 8 kis háromszög szendvicsre elegendő.
Érdemes kipróbálni, mennyei! ;)